La figura


L’associació «El Porquet de Sant Antoni» decideix crear un figura de foc amb forma de porc com a nexe d’unió entre la festivitat de Sant Antoni Abat, patró de la nostra ciutat, i l’animal que tradicionalment l’acompanya. Per reforçar encara més el lligam amb la festivitat de Sant Antoni s’ha ideat gravar un dels símbols del Sant, la lletra Tau, que se situarà a la part superior de la cuixa de l’animal.

Per la creació del projecte s’ha dissenyat un porc en posició agressiva, d’atac, i realista, decisió justificada per la protecció del Sant com ens fa referència la llegenda. Es tracta d’una figura dissenyada per a ser ballada per un únic portador, i comptarà amb punts de foc a la boca i la cua.


El constructor

Per a la construcció de la figura s’ha escollit a Jordi Arnau Espuga, un jove constructor de Les Borges Blanques, graduat l’any 2016 en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Des del 2013 s’ha dedicat a fer gegants i capgrossos per diferents indrets i poblacions del principat de Catalunya i la Catalunya Nord, compaginant aquesta tasca amb els seus estudis.


Actualment treballa principalment amb la tècnica tradicional de cartró-pedra per la seva lleugeresa, la seva fàcil restauració i la seva capacitat escultòrica, ja que li permet corregir molts petits detalls abans d’obtenir les peces definitives. Tot i això, també realitza les figures en fibra de vidre i polièster, ja que es tracta d'un material que suporta notablement les inclemències del temps i els cops.

Entre les seves obres destaquem els Gegants Marc Antoni i Cleòpatra de la Colla Estimem els Gegants de les Borges Blanques (2015), en Phillippe des Huchets de la població francesa de Lestrem (2018) i els nous gegants de les Borges Blanques,  Anhel i Llibertat (2019), entre d’altres.


El procés constructiu

Les fases de la construcció de la figura del Porquet de Sant Antoni han estat les següents:

  • Escultura de fang a mida real i amb tots els detalls del porc.
  • Construcció en fibra de vidre a partir de la figura de fang. Aquest material és molt fort, no es deforma, és resistent a la pluja i a la humitat i molt fàcil de restaurar si rep cops i té una durada molt llarga en el temps.
  • Pintura de la peça de fibra de vidre segons el disseny prèviament escollit.
  • Col·locació del sistema del portador format per les espatlleres i el sistema de subjecció.
  • Instal·lació dels punts de foc tant de la boca com de la cua.


L'acompanyament musical

    La figura del Porquet de Sant Antoni anirà acompanyat pel so tradicional de quatre tabals de setze polsades de fusta i corda. En aquest cas està previst que la seva construcció s’encarregui a l’empresa Xixo Luthier, radicada a Sant Pere de Riudebitlles, un dels principals especialistes artesans en la construcció d’aquests instruments al nostre país i l’inici d’activitat del qual es remunta a 1985.

    Igualment, la colla ha creat tres peces pròpies per acompanyar a la bèstia.


    El vestuari dels portadors

    Per al vestuari tant dels portadors de la figura festiva com dels músics s’ha pensat en un disseny senzill basat en l’ús d’una bata de traginer, ignífuga, complementada amb el calçat tradicional d’espardenyes de betes i pantalons, ambdós de color negre, i gorra de traginer.

    Aquests elements de vestuari reforcen encara més el vincle de la figura de Sant Antoni amb el món agrícola i ramader, en ser aquests un dels signes d’identitat i de personalitat pròpia dels treballadors del camp.

    Per al transport del material pirotècnic s’ha pensat en l’ús de bosses de cotó a joc amb el vestuari dels portadors. Aquesta opció s’ha escollit per davant del tradicional transport de la pirotècnia en un carro per la major seguretat, tant per al portant com per al públic assistent, que ofereix. 


     

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada

    Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.